Ontvang elk seizoen mijn inspiratiemail met natuurlijke tips

Ritme

26 augustus 2019 • Geen categorie

Wat was de zomervakantie fijn. Het niet hoeven zetten van de wekker, het samenzijn en het buiten zijn. Toch is deze vrijheid op een bepaald moment ook niet meer prettig.

Het schoolritme wekt soms tegenzin op. Vroeg opstaan, eten, tas pakken, naar school, eten, huiswerk maken, naar bed. Dan is een vakantie van zes weken wel fijn. Niet waar?

Zes weken vakantie betekent óók zes weken jezelf vermaken. Er zijn genoeg ouders die met hun handen in het haar zitten: hoe houd ik de kinderen de hele dag bezig? Als leerkracht kreeg ik bij de start van de zomervakantie meerdere keren te horen: ‘Jullie hebben even vrij, nu mogen wij ze vermaken’. Zeker de hoogbegaafde kinderen hebben meer uitdaging nodig. Zij willen zoveel tot zich nemen, dan is een hele dag tekenen echt niet genoeg. Ik krijg dan ook vaker de vraag of ik nog interessante vakantieactiviteiten ken.

Leren is zoveel meer

De zomervakantie is echter ook de tijd om te groeien. Zonder het schoolritme kunnen kinderen zich in alle vrijheid verder ontplooien. Ze kunnen zichzelf zijn en hun eigen ding doen; autonomie ervaren. Ze hoeven niet uit een boekje te leren, zoals dat op school vaak wordt verwacht. Leren is zoveel meer. Leren is ervaren. Leren is doen. Waar kan dat beter dan buiten in de natuur? Want ja, school is nog te vaak binnen zitten, terwijl vakantie vaak erop uittrekken is.

Aan die vrijheid komt een einde, nu het schooljaar weer begint. Dan is het weer wennen. Aan het ritme, maar ook aan het schoolsysteem zelf. Begrijpt de nieuwe leerkracht mijn kind? Hoe voelt mijn kind zich in de klas? Is er genoeg uitdaging? Zijn er genoeg vriendjes? Als ouder van een hoogbegaafd kind, ben je soms gewend om tegen het schoolsysteem te vechten, maar zie er ook het positieve van in.

Ieder kind wil zich ontwikkelen

Ritme is fijn en geeft rust. Je weet als kind waar je aan toe bent en daarbinnen zoek je je eigen weg. Sommige kinderen zullen blij zijn hun maatjes weer te zien op school. Anderen gaan misschien met buikpijn naar school, omdat ze zich niet thuis voelen. Toch is ritme en regelmaat ook voor deze laatste groep fijn. Ieder kind wil leren en zich ontwikkelen. Laat school een plek zijn waar autonome hoogbegaafde kinderen, in relatie met andere gelijkgestemden zich competent voelen. Hun leerhonger wordt hierdoor gestild en ze voelen zich sociaal & emotioneel prettig.

Ik hoop dat elk kind als de wekker gaat, opspringt uit zijn bed en zin heeft in een nieuw LEERjaar!

Katja (ECHA specialist)

Kan jouw kind een steuntje in de rug gebruiken? Je kunt mij altijd bellen of mailen.
www.NatuurlijkBegaafd.nl
06-25091045
NatuurlijkBegaafd@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *